Feb 082012

Toen ik, zoals gebruikelijk, op mijn gemakkie het Parool scande, viel mijn oog op de kop: VUmc zet klagende arts buiten spel. In het kort komt de inhoud hierop neer: een longchirurg meldt eind vorig jaar (2011) een omstreden sterfgeval in het VUMedisch Centrum – tegen de zin van de directie – bij de Inspectie voor de Volksgezondheid. De inspectie stelt vervolgens een alarmerend rapport op over “de zeer zorgelijke situatie op de intensive care van de VUmc”. Zoals gebruikelijk komt de klokkenluider in zwaar weer terecht. Hij mag niet meer opereren. Ondanks bv vragen in de kamer en aandringen van de minister van Volksgezondheid: ik hecht zeer aan een zorgvuldige behandeling van de arts, zodat deze niet de dupe wordt van de melding die hij gedaan heeft.  Het draait volgens het bestuur om het herwinnen van het vertrouwen. Zolang dat vertrouwen er bij zijn collega’s niet is, staat hij aan de kant. Tot zover de strekking die ik uiteraard niet kan beoordelen.

Ik had al eerder iets over het voorval gelezen, maar nu werd de longarts met naam en toenaam genoemd:
dr Rick Paul. 
Een bekende uit het dodenrijk!
Mei 2006 ontmoette ik hem voor het eerst toen mijn Ans, met veel pijn, opgenomen werd in het VU ziekenhuis met wat later een ongeneeslijke vorm van longkanker bleek te zijn. Dr Paul werd de behandelende arts en heeft haar op een bijzondere manier begeleid. Altijd bereikbaar, altijd de tijd nemend, altijd aandachtig luisterend.

In zijn schaarse vrije tijd trainde hij chirurgen in het straatarme Roemenië, ook daar kon je hem bereiken, dag en nacht. Ondanks zijn kennis, kunde en menselijkheid wist hij de strijd niet te winnen. Na het overlijden kreeg ik een zeer persoonlijke, handgeschreven brief van hem. 

Dr Paul is een sieraad voor de beroepsgroep en een man waar ik regelmatig met warmte aan terugdenk. Het stemt me treurig te moeten lezen, dat hij zo in de moeilijkheden zit.

Lafaards gaan tienmaal dood aleer ze sterven, laat Shakespeare Julius Ceasar zeggen. Een moedig man ervaart de dood maar eens. Dr Paul wist wel beter.

12 Responses to “Dr Rick Paul”

 1. wim jansen says:

  Er wordt aan gewerkt, de misstanden, maar het gaat langzaam.
  Mooi warm verhaal.

  http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/10623/Klokkenluidersregeling-zorg-stelt-teleur.htm

 2. ~Janny Joosse says:

  Ook mijn ervaringen met Rick Paul als arts zijn uitsluitend positief….hij heeft mij op een zeer sympathieke en kundige manier geholpen…….inderdaad een sieraad voor zijn beroepsgroep.
  Ik roep iedereen op die hem kent voor hem te bidden dat uiteindelijk het recht zal zegevieren
  en dat hij door dat gebed ook ervaren mag dat hij niet alleen staat….

 3. Jody Hogewerf says:

  Ook ik ben geopereerd door dr. Rick Paul. Mijn ervaring is zeer zeer positief. Dank zij deze man leef ik nog. Ik ben in augustus 2011 geopereerd in het VU aan een zeer grote tumor ( 2.8 kg) deze zat onder mijn rechterlong. In eerste instantie zou de operatie uitegvoerd worden door 2 long chirurgen in opleiding. Dr. Paul keek mee vanaf de zijlijn. Op het moment dat ik, onder narcose, op mijn linkerzij werd gelegd knapte de tumor deels los en lag op mijn hart waarna alle functies uit vielen. Dr. Paul greep onmiddellijk in en heeft de operatie verder uitgevoerd. Na de operatie heeft dr. Paul zelf mijn man gebeld en hem het verslag van de operatie gedaan. Ook heeft hij heel eerlijk verteld dat hij op dat moment niet kon vertellen wat het uitvallen van de functies , met name het zuurstof te kort, met de hersenen had gedaan. Na een aantal dagen kwam hij aan mijn bed. Heeft met mij de hele operatie doorgesproken. Nam alle tijd voor mij en was veel ruimte voor vragen. Voor mij is het de man die mijn leven gered heeft!! Ik ben op dit moment dan ook zeer boos en verdrietig dat hij door de media en het bestuur van het VU buiten spel wordt gezet. Deze kundige arts verdiend dit niet!! Ik leef erg met dr. Paul mee!

 4. arnold fabrie says:

  dankzij deze man leef ik nog! wat een aardige man. altijd bereikbaar! dit kan en mag niet waar zijn. Traan rolt over mijn wang van woede en verdriet.

 5. Frank Moerdijk says:

  Beste Gerard,

  Dat je ondanks de verdrietige omstandigheid met deze warmte over Rick Paul vertelt zegt alles. Hulde voor jou en Rick Paul.

  Groet, Frank

 6. andre van den berg says:

  Ik kwam vandaag dit tegen in de Volkskrant:

  Leven als nooit tevoren
  Sinds 2002 heb ik darmkanker en ben hiervoor twee keer geopereerd. Daarna zijn in 2007 drie uitzaaiingen in mijn rechter long geconstateerd, waarvan er in 2009 twee zijn verwijderd. De laatste uitzaaiing was, volgens zeer gerenommeerde chirurgen van een bekend oncologisch instituut in Nederland, inoperabel. Volgens mijn artsen was ik uitsluitend palliatief te behandelen. Het was een ramp om te moeten leven met hoesten en benauwdheid.

  Via via kwam ik bij dr. Rick Paul terecht. In april 2012 ben ik door hem met succes geopereerd in het VU-ziekenhuis. Na 5 dagen werd ik ontslagen en voelde ik mij herboren, en dat is nog steeds zo. Mijn conditie is geweldig. Ik golf weer gemakkelijk 18 holes en leef als nooit tevoren.

  Hoe kan men zo’n kundig chirurg het uitoefenen van zijn beroep zo moeilijk maken? Een ware misdaad tegen de patienten, waardoor mensen onnodig sterven. Voor mij is dit indirect moord. Houd deze bijzondere man in ere en zorg dat hij zijn beroep kan blijven uitoefenen met dezelfde passie, vreugde en toewijding zoals ik dat heb ondervonden.

  J.L.N. Wessels, Enschede

  Ik ken iemand die (68 jaar, longkanker) ook ”inoperable” is; ik zou graag weten hoe ik Rick Paul kan bereiken.

 7. Rita Heijdra says:

  Dr. paul heeft het levennvan mijn man, Gerard Heijdra, gered. Nu vier jaar geleden miest hij een longoperatie ondergaan die eigenlijk in Vu gedaan kon worden. Hij was bereid naar het SFG te komen om daar samen met dr. zengerink de moeilijke operatie uit te voeren.
  Nu dokter Paul ziek thuie zit, verdient hij onze steun. Ik bid voor hem. Dit onrecht is onverdraaglijk. Veel patienten hebben hem nodig.

 8. jtuinier says:

  ook mijn man is geopereerd het kon alleen in het V U een geweldige arts die dokter Paul
  vele mensen hebben het leven aan hem te danken lieve dokter Rick Paul dit verdiend u niet
  we bidden ons lief Heer voor hulp voor u want dit mag niet gebeuren. u bent een goede dokter en een geweldig lief mens.

  Fam Tuinier Utrecht

 9. Henk S says:

  Ook ik ben geopereerd in november 2011 in het VU MC ivm een unieke cyste in mijn borstkas door dr Rick Paul. Ik ben inmiddels volledig genezen en de operatie met zijn aanwezigheid was daarin cruciaal. Een zeer deskundig en integer en bijzondere arts. Belang van de patient voorop. Jammer dat hij ziek thuis moet zitten, zeker gezien zijn grote deskundigheid en specialisme wereldwijd. Het zegt iets over hoe onze maatschappij omgaat met deskundige en gedreven mensen, passen niet in het “maakbaarheids plaatje”. Ik ben zeer blij met dr. Rick Paul, een integer mens!

 10. yolanda says:

  Deze man verdient een troon in de hemel hij is een kanjer

 11. j.tuinier says:

  geachte dr paul het doet mij een genoegen te hebben vernomen dat u weer in ere hersteld bent
  en dat u uw goede werk weer kunt hervatten ik persoonlijk ben daar zee blij mee en ik denk velen met mij
  en ik hoop dat u dit nog jaren zult kunnen doen
  persoonlijk dank ik u nog voor hetgeen u voormij betekend heb u bent en blijft voormij een fijn mens en
  arts en wens u alle goeds voor in de toekomst

  afz j tuinier

 12. willeke van dijk says:

  Beste Dr. Paul,

  zin in een reunie 5 april van het ok personeel Zuiderziekenhuis?
  Zou heel leuk zijn U weer eens te zien.
  mvg Willeke

Leave a Reply

(required)

(required)