Dec 292009

Van golf ben ik nooit een liefhebber geweest, voor mij een hobby van afgezwaaide voetballers en pensionado’s. Lange tijd verkeerde ik zelfs in de veronderstelling dat het helemaal geen sport was: meer een beetje leuteren onder het wandelen. Tot het schandaal van Tiger Woods. Zie ik  een foto van hem, dan denk ik automatisch aan een interessantere man: Sam Cooke, de jong overleden, legendarische soulzanger. Beide mannen lijken qua uiterlijk op elkaar en qua hobbies ook: dames van lichte zeden.

In de laatste jaren van zijn leven was de womanizer Cooke, geboren in 1931, erg gesteld op gepimpte, hoerige dames, wat hem fataal zou worden. Hij stierf op 11 december 1964 onder onduidelijke omstandigheden. Die avond pikte Cooke in Watts, de zwarte wijk van Los Angeles  een vrouw op langs de straat en nam haar mee naar een smoezelig motel. Terwijl hij halfdronken onder de douche stond, ging zij er met zijn kleren en geld vandoor: een specialiteit van haar. Slechts gekleed in zijn sportjack scheurde hij in zijn rode Ferrari achter haar aan. Toen Cooke haar op straat niet kon vinden, keerde hij schreeuwend en tierend terug naar het motel en trapte de deur in van het kantoor van de manager, de 55-jarige Bertha Franklin, omdat hij dacht dat zij de vrouw verborgen hield. Daarop ontstond een worstelpartij en de hotelmanager schoot uit nood Cooke dood. Lady, you shot me waren de onsterfelijke woorden, waarmee de immer galante Cooke zijn laatste adem uitblies. Alles opgetekend in een prachtige biografie over zijn leven Dream Boogie (2005) van de popbiograaf Peter Guralnick. Daarin staat ook te lezen dat Cooke’s dood al snel uitgroeide tot een mythe over een moord uit racistische motieven. Guralnick, die zeven jaar aan de biografie werkte en vriend en vijand van Cooke sprak, ontzenuwt dat, maar dat moet je zelf maar lezen.

Cooke heeft grote en blijvende invloed gehad op de popmuziek. Het begin van de popmuziek is ondenkbaar zonder Cooke. Bands als de Rolling Stones (‘Out of our heads”) en de Animals coverden met groot succes zijn fantastische nummers.

2 Responses to “Lady, you shot me!”

  1. Willem says:

    En wat denk je dan van deze, Gerard?

    Swingend en liefdevol het jaar 2010 in.

    http://www.youtube.com/watch?v=HCTJeT2i9QU

Leave a Reply

(required)

(required)