Dec 142011

Deze maand is Herstelling (www.herstelling.nl)  traditie- getrouw neergestreken in Suriname. Er is weer veel werk verzet, onder vaak onder lastige omstandigheden. Daarover schreef Herstellings voorzitter Jeroen Sprenger na zijn bezoek begin deze maand bespiegelend: de conclusie is zoals eerder: langzaam, maar vooruit. Je ziet verbetering, maar er lijkt nog weinig vanzelf te gaan. De vliegwielwerking blijft uit. Je moet hemel en aarde bewegen om zaken gedaan te krijgen. Het inklaren van de machine voor het bestratingproject is daarvan een goed voorbeeld.
Waarheid of perceptie ? Na tien jaar werkervaring in dit mooie land met zijn aardige mensen onderkennen we dat Nederlanders en Surinamers verschillen als Adam van Eva. Jullie  hebben de klok, wij de tijd zal een Surinamer zeggen als hem gevraagd wordt naar de culturele verschillen. Een ontmoeting tussen bekenden wordt steevast ingezet met de vraag: hoe gaat het? Rustig zal de ander antwoorden. Soms hoor je wel eens hectisch! maar rustig. De nieuwe Tijdgeest?
Nederlanders houden van planning, liefst tien jaar en meer vooruit, Surinamers van improvisatie, bij voorkeur op het aller, allerlaatste moment. Door al dat geïmproviseer gaat er het nodige fout, maar Surinamers zijn rasoptimisten en herkennen zich in Willem van Hanegems quote: na ieder slecht seizoen volgt een  zomer.Het opleidingsinstituut SAO (www.vaksao.sr.org) heeft als Herstelling een moeilijke doelgroep van overwegend vroegtijdige schoolverlaters. Statutair is de SAO verplicht elke leerling aan te nemen. Een groot deel valt voortijdig uit. De oorzaken zijn vaak van financiële en persoonlijke aard. Een black joke die hier verteld wordt, ter verduidelijking.
Humphrey, 8 jaar oud,emigreert met zijn moeder en acht broertjes en zusjes naar Nederland. Op zekere dag vraagt de onderwijzeres aan de kinderen hun situatie thuis te beschrijven. De een na de andere Nederlandse pupil vertelt: ik heb een eigen fiets, ik heb een eigen computer en ook een eigen kamer. Als Humphrey aan de beurt is, zegt hij: juf, ik heb geen eigen fiets, geen eigen computer en geen eigen kamer, maar we hebben thuis wel allemaal een eigen vader.

 

Papieren zijn niet toereikend, stoom en kokend water zijn nodig om dat geregeld te krijgen zoals het hoort.

Een deel van de uitval is terug te voeren op een mismatch tussen beroepseisen en capaciteiten van een leerling. Een problematiek waar ook Herstelling mee worstelde en waar gekozen is voor het organiseren van een onderzoeksfase van twee weken voor elke deelnemer die zich aanmeldt. De resultaten van deze aanpak zijn positief.
Voor het volledige verslag van het werkbezoek zie www.herstelling.nl/nieuws

One Response to “Herstelling in Suriname, november 2011”

 1. wim jansen says:

  De “vliegwielwerking” blijft uit, lees ik, en de lokalo,s wordt dat m.i. onterecht door verslaggever Jeroen verweten, onder de noemer van “klok en tijd”. Terwijl wij moeten weten dat volgens Heraclitis niets het zelfde blijft en alles altijd aan verandering onderhevig is. Dus ook in Suriname, onze voormalige kolonie, maar al weer heel lang een zelfstandige staat.

  “Moeilijke” jeugd, een opleiding (?), laten volgen van slechts enkele weken en dan los laten op de Surinaamse maatschappij, heeft m.i. hetzelfde effect als ‘onze’ politieopleiding in Afghanistan, helaas verspilde tijd en geld dus.

  Inplaats dat Willem Vermeend daar de support voor belastingen gaat doen, kan hij beter de naar hem vernoemde wet in Nederland (Vermeend/Moor)* proberen te introduceren. In het kort betekent dat de werkgevers geen of minder soc.premie behoeven af te dragen in ruil voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst van minimaal een jaar voor de toekomstige werknemer.
  In dat geval laat je tweezijdig de kwaliteit boven kwantiteit prevaleren.

  Stoom en kokend water? daar kun je niet mee masseren. Kokosolie en een fluwelen tong, past beter in Suriname e.o. zou ik zeggen.
  Overigens een mooie doorleefde “grijze” foto
  Vraag eens aan Jeroen of ik t.z.t. nog wat terug kan vangen voor mijn setje euries munten, als het niets meer waard is.Dat zou hij moeten weten.

  ALLEN EEN SPETTEREND OUDJAAR EN EEN VOORSPOEDIG 2012.

  * Als eerste arbeidsconsulent met veel resultaat in Nederland op stap gegaan met een zak vol Vermeend/Moor geld,en daar zelf nog eens van de directeur GAB een bonus (lees smeergeld) van 2000 gulden voor gekregen.Geen tweezijdig maar triple kwaliteit dus, zou ik zeggen.

Leave a Reply

(required)

(required)