Jan 172010

Berlijn is een fantastische wereldstad. De eerste keer dat ik er kwam, was als lid van een delegatie van Haagse onderwijzers, op uitnodiging van de Liga für Volkerfreundschaft. Boegbeeld van de Nederlandse tak was de immer actieve  Frits Neijts, die nu bij mij om de hoek in een bejaardentehuis zit en ook daar de revolutie organiseert, las ik onlangs in een huis-aan-huis blad. Alles was uitstekend georganiseerd. Terug in Nederland verdedigde ik de heilstaat tegenover menig ongelovige, iets waar ik zeker over ter verantwoording zal worden geroepen door Petrus. Hoewel het overal stonk naar bruinkool, was ik, om mij onverklaarbare redenen, bijzonder gecharmeerd van het milieuprogramma  van het Oostduitse regime. Tot ik later een bezoek bracht aan Bohemen. 

Berlijn symboliseert hoe heilzaam de val van de muur is geweest. De Brandenburger Tor, in het hartje van de stad, is majestueus en niet meer dat sinistere monument in een stuk niemandsland. De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog blijft bewaard, meest uitgesproken in de beroemde ruine van de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche op de Kurfurstendamm. Dat monument mag ik graag bezoeken en sta dan ook even stil bij een plaquette naast de kerk met een prachtig gedicht van Johan Wolfgang von Goethe (1749 -1832), vooral bekend om zijn gevleugelde uitspraak: was will dass Weib.

Goethe’s Gedicht heet Gingko Biloba. De Ginkgo biloba wordt ook wel Japanse notenboom of Chinese tempelboom genoemd. De naam Gingko komt van het Chinese woord Ginkyo dat zilveren abrikoos betekent. Biloba betekent tweelobbig; bi van het Latijnse ‘bis’= dubbel, loba = lobben. De bladeren zijn waaiervormig met een insnijding in het midden: tweelobbig. In het China van voor de 11e eeuw werd de boom Ya-chiao genoemd wat eendevoet betekent, dit omdat mandarijneenden als liefdessymbool gelden in China en Japan en het Ginkgoblad op een eendenvoet lijkt. En nu het gedicht!

Gingko Biloba
Dieses Baums Blatt, der von Osten
Meinem Garten anvertraut,
Gibt geheimen Sinn zu kosten,
Wie’s den Wissenden erbaut.
Ist es ein lebendig Wesen,
Das sich in sich selbst getrennt?
Sind es zwei, die sich erlesen,
Dasz man sie als Eines kennt?Solche Frage zu erwidern,
Fand ich wohl den rechten Sinn:
Fühlst du nicht an meinen Liedern,
Dasz ich Eins und doppelt bin?
(uit: West-ostlicher divan)

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

2 Responses to “Berlijn en Goethe”

 1. Willem says:

  August der Starke

  Verkwistend en prunksüchtig, hij hield pompeuze feesten en maskerades, die zouden kunnen slepen, zelfs malen over enkele weken. Zijn kracht is historisch geregistreerd. Van gebroken kronen en schoenen worden genoemd, zoals van gebroken kopjes. Als een kunst liefhebber, verrijkt hij de vorstelijke collecties op belangrijke stukken, waarvan vele werden gemaakt door de goudsmid Johann Melchior Dinglinger. Tijdens zijn bewind, vormden de Zwinger, de Frauenkirche,
  Pillnitz, veel meer is verbouwd en vergroot. De vrouwen die uit de lagere overheid niet minder scherp als de adel, hij ook heel veel van. De beroemdste onder hen is de gravin Cosel. In het algemeen wordt gezegd dat hij verwekt hebben 267 kinderen.
  Biografie

  “August de Sterke ‘werd geboren als Frederik August I op 12.05.1670. Niet bestemd voor de troon, genoot hij veel meer dan zijn oudere broer, de vrijheid en bezocht invloed verscheidene landen waarvan de impressies van zijn leven. Aan het hof van Louis XIV, met wie hij later navolging in vele opzichten, ervoer hij pracht en praal. Daar, zoals op zijn reizen in Italië werd gekenmerkt zijn artistieke zin, hij ervaren barokke architectuur van de Europese rang.

  Volledig onvoorbereid voor hem het nieuws van de dood van zijn kinderloze oudere broer, John George IV op 27/04/1694. Dit was zijn minnares die stierf aan de pokken op zijn sterfbed en kuste zelf besmet. Dus hij klom met 24 jaar van de Saksische troon. In de jaren 1695/96, de Keizer gaf hem het bevel van de Oostenrijkse troepen te vechten in Hongarije tegen de Turken. Maar hij heeft gehandeld tamelijk mislukt.

  Met de dood van de Poolse koning Jan Sobieski werd gevonden voor hem een nieuwe belangrijke doelstelling: de overname van de Poolse kroon. Anders dan in andere Europese koninkrijken was in Polen, is het koningschap niet doorgegeven van vader op zoon, maar besloot het onafhankelijke Poolse adel, die vervolgens werd de juiste kandidaat. Tijdens de oefening, waren er een cruciaal probleem: Friedrich August Ik was een protestantse door het geloof, de koning van Polen, maar kon alleen een katholiek. Heimelijk, vroeg hij zijn neef in Wenen om les te geven in het katholieke geloof en werd geboren op 01-06-1697 katholiek. De verontwaardiging in de protestantse Saksen was geweldig, Friedrich August I, echter gegarandeerd al zijn onderdanen de vrijheid van godsdienst.

  Vanaf 1485, toen de regerende familie Wettin zich er vestigde, werd Dresden een belangrijke stad. Onder vorst August de Sterke werd de stad in de 18e eeuw een kunst- en cultuurcentrum. Vanwege de vele barok- en rococoarchitectuur kreeg de stad de bijnaam Elbflorenz (Florence aan de Elbe).

 2. Willem says:

  Foutje, ik was met Dresden in de weer en mijn bezoek aldaar.
  Zal correctieve versie alsnog toesturen.

Leave a Reply

(required)

(required)