Dec 302010

Havanna is uniek: bruisend, kleurrijk en zwaar verwaarloosd, uitgezonderd de prachtig gerestaureerde binnenstad. Aan de rand van die binnenstad, op een heuvel, hadden we een leuk, klein hotel gevonden. Recht tegenover dat hotelletje stond een majestueus universiteitsgebouw met op de muur de Latijnse tekst: hoc erat in votis.

Dit was altijd mijn wens, hoc erat in votis. De beroemde openingszin van een gedicht van Horatius waarin hij het landleven bezingt. Dit was altijd mijn wens: een stukje land, niet al te groot, dat een tuin, en dicht bij huis, een bron van levend water en hogerop bos, zou omvatten. Meer en beter deden de goden. Het is goed. Niets vraag ik verder nog.

Is er een grotere tegenstelling denkbaar tussen Horatius idealen en de kakofonie van Havanna dacht ik wanneer ik ’s morgens aan de koffie en sigaar de wereld zat te overdenken en uitzicht op de spreuk had.

Ja en nee.

’s Avonds aan de rum schoot me een heel ander gedicht van Horatius te binnen dat wel bij het stadsleven past: Waartoe leidt dronkenschap al niet? Zij ontsluit geheime plaatsen, zij doet hoop in vervulling gaan, drijft de lafaard tot gevecht, bevrijdt bezorgde zielen van haar last, ontwikkelt het talent. Wien heeft de bezielende beker niet welbespraakt gemaakt? Wien niet in nijpende armoede zich onbekommerd doen gevoelen ? (vert. P. Schrijvers)

Een groot man inspireert altijd weer, ongeacht het tijdstip van de dag.

2 Responses to “Hoc erat in votis”

 1. evelyne says:

  Leuk even een paar stukjes te lezen. Je houdt duidelijk nog van het goede leven !. Afgelopen zomer oom in Cuba geweest. 5 weken rondgefietst. Prachtig land in al z’n verval (en opgeknapte pareltjes), mensen met een byzondere veerkracht en levenslust. Groet, Evelyne

 2. wim Jansen sr says:

  Niets vraag ik verder nog. En dan toch naar Cuba?

  Wat “zien” Ik, (Paul Verhoeven 1971),

  Twee revolutionairen? Die ene met de vuist lijkt inderdaad wel wat op jou, ook een sigarenliefhebber.
  Die andere persoon lijkt wel wat op Albert, uit voorzorg heel voorzichtig met open hand, een bril met grote glazen, je kan maar nooit weten.

  “Wie lacht niet die de mens beziet”

  Hasta la Vista.

Leave a Reply

(required)

(required)